Czy wiesz, że w Twojej kuchni może na dobre zagościć wyjątkowo odżywczy składnik? To pełne witamin i minerałów… Tak! To właśnie nasiona chia! Nasiona chia jak przygotować z nich smaczny deser i wykorzystać ich prozdrowotny potencjał?
O nasionach chia można w ostatnich latach usłyszeć coraz częściej. Stały się ulubieńcami sportowców, osób na diecie redukcyjnej i miłośników zdrowego odżywiania. Ich włączenie na stałe do jadłospisu może okazać się strzałem w dziesiątkę – ale jak to zrobić? Z czym jeść nasiona chia? Jak przygotować z nich pożywny deser?
Chia – superfood w Twojej kuchni
Chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej – rośliny uprawianej już od tysięcy lat. Choć są bardzo niewielkie, to kryją w sobie ogromny potencjał! Wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością błonnika pokarmowego ułatwiającego trawienie. Nie da się również nie wspomnieć o obecnych w nich kwasach omega-3, tłuszczach nienasyconych i tłuszczach wielonienasyconych. Ich regularne spożywanie wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Jak często stosować nasiona chia?
Czytając o pozytywnych właściwościach nasion chia, można odnieść wrażenie, że są one idealnym dodatkiem dla każdego. Czy zatem warto zacząć sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe? A może są jakieś ograniczenia?
Okazuje się, że choć nasiona są źródłem białka roślinnego, błonnika, cennych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, to nie warto spożywać ich w nadmiarze. Najbezpieczniej jest nie przekraczać ilości dwóch łyżek nasion chia (około 15 g) dziennie. Wszystko przez to, że pod wpływem płynu wokół nasion pojawia się żelowa otoczka z beta-glukanów. Te naturalnie występują w naszych jelitach jedynie w niewielkich ilościach, a ich nagłe zwiększenie może prowadzić do niestrawności, biegunki i silnego bólu brzucha.
Z czym jeść nasiona chia?
Nasiona szałwii hiszpańskiej można z powodzeniem dodawać do:
- ciast
- musów
- dżemów
- koktajlów
- jogurtów
- muffinek
- smoothie
- owsianek
- napojów
Chia na pierwszy rzut oka wydają się pasować jedynie do udekorowania deserów i słodkich wypieków. Ale nic bardziej mylnego! Są także świetną posypką do sałatek – nadają im ciekawej tekstury, a przy tym podbijają wartości odżywcze. Co więcej, nasiona warto dodać również podczas wypieku domowego chleba, czy posypać nimi rumiane bułeczki wyjęte prosto z piekarnika.
Nasiona chia jak przygotować przepyszny pudding?
Nasiona chia jak przygotować ten przepyszny deser? Szukasz pomysłu, jak wykorzystać nasiona szałwii hiszpańskiej w swojej kuchni? Zacznij od puddingu chia, który jest pyszny, prosty w przyrządzeniu, a do tego dostarczy cennych składników odżywczych Twojemu organizmowi!
Klasyczny pudding chia
Potrzebujesz:
- 170 ml mleka (możesz wybrać również dowolny napój roślinny)
- 2 łyżki nasion chia
- opcjonalnie syrop z agawy lub miód
Sposób przygotowania:
Nasionka zalej mlekiem. Następnie dodaj wybrany przez siebie słodzik według uznania. Całość umieść w lodówce i poczekaj przynajmniej dwie lub trzy godziny. Dla najsmaczniejszych efektów dobrze jest się jednak uzbroić w cierpliwość i pozwolić puddingowi chłodzić się przez całą noc.
Gotowy deser udekoruj świeżymi owocami (na przykład malinami, mango, wiśniami czy truskawkami), listkami mięty lub słodkim syropem.
Kokosowy pudding chia
Potrzebujesz:
- 200 ml mleka kokosowego
- 50 ml wody (lub innego mleka, na przykład owsianego)
- 2 łyżki nasion chia
- opcjonalnie syrop z agawy lub miód
Sposób przygotowania:
W misce połącz mleko i wodę. Dodaj do nich nasiona i dosłodź do smaku. Następnie dokładnie przemieszaj masę i wlej ją do mniejszych naczyń. Z podanych proporcji uzyskasz dwa desery.
Odstaw pucharki do lodówki, żeby pudding nabrał właściwej konsystencji. Odczekaj przynajmniej dwie lub trzy godziny, a najlepiej całą noc. Podawaj gotowy deser z nasionami chia z sezonowymi owocami i listkami mięty.
Nasiona chia jak przygotować truskawkowy koktajl?
Szałwia hiszpańska sprawdza się świetnie nie tylko do przyrządzania puddingów. Okazuje się, że do owocowego koktajlu rewelacyjnie spisują się właśnie nasiona chia. Jak przygotować taki napój?
Potrzebujesz:
- 300 gramów świeżych truskawek
- 300 ml mleka (można zastąpić je napojem roślinnym)
- 2 łyżki nasion chia
- łyżeczka syropu z agawy, miodu lub innego słodzika
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, aż konsystencja stanie się jednolita. Następnie przelej płyn do mniejszych szklanek i odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Nasiona zaczną wtedy pęcznieć, a koktajl się zagęści.
Nasiona chia świetnie smakują, a przy tym należą do produktów o wysokiej zawartości związków odżywczych. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do posiłku, jak i główny składnik zdrowego deseru. Zacznij je jeść i przygotowywać regularnie, a Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje!