Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Warto więc zadbać, aby było nie tylko pyszne, ale także pożywne i dobrze zbilansowane. Co najlepiej jeść na śniadanie? Sprawdź polecane produkty.
Śniadanie jest pierwszym posiłkiem, który ma duży wpływ na nasze samopoczucie i energię do działania. Spożywając je zapewniamy sobie porcję witamin, białka i składników mineralnych. Zmniejszamy ryzyko chorób metabolicznych, a także poprawiamy zdolność koncentracji.
Co najlepiej jeść na śniadanie – jak skomponować ten najważniejszy posiłek dnia?
Co najlepiej jeść na śniadanie? Po nocnej przerwie należy uzupełnić rezerwy wyczerpane przez godziny snu i zapewnić sobie siłę do działania na pierwszą połowę dnia. Dlatego należy spożywać pożywne, dobrze zbilansowane i przede wszystkim zdrowe artykuły. Według dietetyków dobrze jest zadbać o urozmaicone menu, które uwzględnia produkty znajdujące się na wszystkich piętrach piramidy zdrowego odżywiania. Pełnowartościowy posiłek powinien dostarczać organizmowi węglowodanów złożonych, białka, jak i zdrowych tłuszczów.
Co jeść na śniadanie? Sposoby na jedzenie śniadań
Dla niektórych osób przygotowanie pełnowartościowego śniadania stanowi problem, przede wszystkim ze względu na brak czasu. Warto jednak pamiętać, że człowiek powinien spożywać 5 posiłków dziennie, a dobre śniadanie jest jednym z nich i stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Aby skomponowanie śniadania nie stanowiło dla Ciebie problemu, postaraj się przygotować posiłek dzień wcześniej. Wiele potraw możesz przyrządzić wieczorem, aby móc następnego dnia rano zabrać je do pracy czy szkoły. Chcąc przygotować zdrowy posiłek, możesz wypróbować szybkie koktajle czy smoothie. Taki płynny posiłek sprawdzi się u osób, które nie mają apetytu do spożywania czegokolwiek z rana. Wystarczy sięgnąć po zdrowe produkty, jak owoce, mleko lub napój roślinny, białko czy masło orzechowe. Przygotowane składniki trzeba tylko zblendować i gotowe. Innym sposobem jest też korzystanie z produktów gotowych. Jest to na przykład jogurt czy gotowa owsianka ze sklepu, do których wystarczy wkroić owoce czy dodać pożywne orzechy.
Co zjeść na śniadanie?
Co najlepiej jeść na śniadanie? Pierwszy posiłek dnia musi zawierać zdrowe artykuły. Wśród nich nie może zabraknąć warzyw i owoców, które są cennym źródłem składników mineralnych, antyoksydantów, witamin oraz błonnika pokarmowego. Warzywa mogą stanowić dodatek do omleta, jajecznicy, kanapek czy past kanapkowych. Owocami można natomiast wzbogacić owsianki, twarożki, placuszki czy jogurty naturalne. Kolejnym ważnym elementem porannego menu są produkty zbożowe, będące źródłem węglowodanów złożonych i witamin z grupy B. Warto więc sięgać po płatki zbożowe czy pełnoziarniste pieczywo. Śniadanie powinno dostarczać nam także białka, a więc dobrze, jeśli znajdą się w nim produkty mleczne. Polecane są więc wszelkiej maści serki naturalne, wiejskie, jogurty, maślanki, sery żółte, twarogi, kefiry. Odpowiednio zbilansowany posiłek uwzględnia też jaja, chude wędliny i ryby. Podstawą zdrowego śniadania są również dobrej jakości tłuszcze, jak oliwa z oliwek czy olej lniany.
Przepisy na zdrowe śniadanie do pracy
Jak komponować śniadanie do pracy? Dobrze, jeśli zadbasz o to, aby codziennie posiłki nie były monotonne. Nie musisz wcale każdego dnia zjadać kanapek. Oto kilka ciekawych pomysłów na lekkie i zdrowe śniadania do pracy.
- owsianka z jabłkiem, bananem, rodzynkami i orzechami,
- twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i tostem z pełnoziarnistego pieczywa,
- kasza jaglana na mleku migdałowym z truskawkami
- omlet owsiany z warzywami i siemię lnianym,
- jogurt z musli, owocami i orzechami.
Czego unikać i nie spożywać na śniadanie?
Już wiadomo, co najlepiej jeść na śniadanie, jednak warto też wiedzieć czego lepiej jest unikać? Po pewne produkty z pewnością nie warto sięgać, przygotowując pierwszy posiłek w ciągu dnia. Można do nich zaliczyć przede wszystkim artykuły przetworzone z wysoką zawartością cukrów prostych, tłuszczów i soli. Nie poleca się też spożywać czerwonego mięsa czy dań typu fast food. Lepiej zrezygnować z drożdżówek, płatków czekoladowych, jak i kolorowych napojów gazowanych.
Wybierając składniki na śniadanie, warto pamiętać o różnorodności oraz wartości odżywczej danych produktów. Zdrowych przepisów na smaczne i szybkie śniadania jest mnóstwo.
Wybierając to, co zjeść na śniadanie, warto pamiętać o różnorodności i wartości odżywczej produktów. Dobrze skomponowany pierwszy posiłek dnia dostarczy energii i pozytywnie wpłynie na samopoczucie.