Mięso drobiowe jest dosyć tanie i łatwe w obróbce. Co ważne, zawiera dużą ilość białka, a niewielką tłuszczu. Co można zrobić z piersi z kurczaka? Poznaj proste sposoby przyrządzania filetu z kurczaka!
Potrawy z kurczaka cieszą się ogromną popularnością. Przyrządzenie piersi z kurczaka jest dosyć proste i szybkie. Filet nadaje się do przygotowania dań obiadowych, takich jak zapiekanki, zupy, kotlety, gulasze czy sałatki.
Co zrobić z piersią z kurczaka?
Filety z kurczaka idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Z drobiu można przygotować wiele pełnych smaku dań. Pierś z kurczaka możemy smażyć, gotować, grilować, piec, dusić, jak i wędzić. Mięso drobiowe nie sprawia też trudności w pocięciu, rozbiciu na kotlety, poszarpaniu, czy zmieleniu. Sięgając po fileta szybko przygotujemy pożywny obiad dla całej rodziny. Soczysty kurczak doskonale komponuje się z wszelkiej maści dodatkami, takimi jak ryż, ziemniaki, kasza, frytki. Często podawany jest z suszonymi pomidorami, żółtym serem, serem feta, kaparami czy rukolą. Pierś z kurczaka można doprawić solą, pieprzem, świeżym rozmarynem. Podawać w sobie własnym, czy też np. z sosem pomidorowym. W Polsce popularnym daniem jest między innymi makaron z kurczakiem, choć nie brakuje też pomysłów na orientalne przygotowanie tego mięsa.
Co można zrobić z piersi z kurczaka?
Co można zrobić z piersi z kurczaka? Warto rozważyć zwłaszcza przygotowanie dań jednogarnkowych. Są one łatwe w przyrządzenie, a przy tym pyszne. Takim daniem jest między innymi kurczak z warzywami, którego można podać z kremowym sosem. Filet smakuje wybornie podany w towarzystwie takich warzyw jak brokuły, cukinia czy papryka. Warto też wypróbować risotto z kurczakiem. Wystarczy tylko pokroić kurczaka, smażyć go z cebulą i czosnkiem, po czym dodać ryż i bulion. Całość należy gotować, dopóki ryż nie będzie miękki. Na koniec tak przyrządzone risotto można posypać startym parmezanem.
Piersi kurczaka zapiekane
Kolejnym pomysłem na obiad jest zapiekana pierś z kurczaka. Najlepiej filet umieścić w naczyniu żaroodpornym, aby mięso zbyt szybko nie wyschło. W przypadku pieczenia kurczaka saute należy co jakiś czas otwierać drzwiczki piekarnika i posmarować drób oliwą albo marynatą. Filet z piekarnika to świetny pomysł na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Kurczaka z piekarnika można podać w formie podłużnych pasków obtoczonych panierką, całego fileta z warzywami, czy kotlecików.
Pierś z kurczaka z grilla
Kurczaka na obiad możemy także ugrillować. Wystarczy wcześniej zamarynować pierś z kurczaka, po czym przyrządzić ją na grillu klasycznym, jak i elektrycznym. Mięso z kurczaka najlepiej zawinąć w folię aluminiową, po czym ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Czas pieczenia wynosi ok. 25 minut.
Soczysta pierś z kurczaka z patelni
Co można zrobić z piersi z kurczaka? Świetnie smakuje także filet przygotowany na patelni. Smażenie to najczęściej wybierany rodzaj obróbki termicznej mięsa. Możemy postawić na klasyczne, panierowane kotlety, ale nie tylko. Chcąc otrzymać soczyste mięso, można zamarynować wcześniej rozbite kawałki kurczaka, po czym położyć je na papierze do pieczenia. Następnie wystarczy rozgrzać patelnię i smażyć ułożonego fileta na papierze przez kilka minut z obu stron. Danie przyrządzone bez użycia tłuszczu będzie o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.
Danie z piersi kurczaka – pomysł
Co można zrobić z piersi z kurczaka? Oto prosty przepis na pierś z kurczaka.
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym
Składniki do przygotowania dania:
- pierś z kurczaka 1kg,
- śmietana 12% 2 łyżki,
- mąka pszenna 2 łyżki,
- bulion 1 kostka,
- papryka ostra mielona,
- kumin,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól.
Sposób przyrządzenia:
- Fileta myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy.
- Smażymy mięso z obu stron na złoty kolor,
- Pierś z kurczaka przekładamy do innego naczynia, a na patelni przygotowujemy bazę pod sos. Wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę bulionową, ziele i liście laurowe. Wszystko zagotowujemy.
- Mąką rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, po czym wlewamy do sosu i mieszamy. Po zagęszczeniu i zagotowaniu sosu wkładamy do niego mięso i dusimy przez kilka minut.
Aromatyczna pierś z kurczaka rewelacyjnie nadaje się jako główny składnik obiadu. Oczywiście, mięso z piersi można też wykorzystać do stworzenia smacznej przekąski, pożywnego śniadania czy wykwintnej kolacji. Mięso drobione jest znakomitym dodatkiem do zapiekanek, pizzy, tostów, makaronów, kanapek i sałatek.