Uprzątnij swoje kubki smak – owe. Czym prędzej!

Uprzątnij swoje kubki smak – owe. Czym prędzej!

Czy wiesz jak na prawdę smakuje jedzenie, które codziennie ląduje na Twoim talerzu? Być może wcale nie znasz rzeczywistego smaku ziemniaka, bo zabijasz go toną soli wsypaną do garnka podczas gotowania. Podobnie nie masz prawa wiedzieć, czy smak Twojej ulubionej herbaty, to faktycznie smak herbaty, czy raczej morza cukru, które w niej wylądowało. Nie tylko nadmiar cukru lub soli może zaburzyć odczuwanie smaku potrawy lub napoju. Istnieją problemy poważniejsze, związane z dysfunkcją kubków smakowych. Oraz problemy z zaśmieconym układem trawiennym. I głowami zagraconymi niezdrowymi nawykami. Jeśli chcesz przywrócić naturalne odczuwanie smaku ulubionych potraw koniecznie sprawdź poniżej co zrobić. A może to właśnie Twoje ulubione potrawy degradują Twoje własne kubki smakowe?

 

Jak i gdzie powstaje smak?

 

Smak zaczyna się w jamie ustnej. Ale wcale się tam nie kończy. I nie tylko język jest odpowiedzialny za to jak odczuwamy smak danej potrawy. Ale jednak głównie on! Na języku każdy z nas posiada rzesze kubków smakowych, odpowiedzialnych za reakcję na konkretne produkty spożywcze. Wyróżnia się pięć zasadniczych smaków: słodki, gorzki, kwaśny, słony i umami. Ten ostatni nie pochodzi wprost z natury. Został stworzony przez nas samych dopiero w roku 2000. Dotyczy kwasu glutaminowego, kojarzonego z glutaminianem sodu.

Ale wracając do tematu. Kubki smakowe to najzwyczajniej w świecie receptory, które odbierają dla nas bodźce. Dzieje się to za sprawą kontaktu mikrokosmków z jedzeniem. W zależności od rodzaju spożywanego pokarmu, użyte zostają odpowiednie przekaźniki – neuroprzekaźniki. Pełnią one rolę transmitera danych z jamy ustnej do głównego komputera – mózgu. To tutaj dokonuje się ocena i nazwanie konkretnego smaku. Zastanawiam się, czy nasz mózg nas czasem nie oszukuje na tym etapie?

Prawdopodobnie wyróżnione na języku strefy smaku tak na prawdę nie istnieją. Cały język, mniej więcej równomiernie, pokryty jest receptorami wszystkich rodzajów. A co za tym idzie, możesz odczuwać słodki smak nie tylko czubkiem języka, ale na całej jego powierzchni. Podobnie jest z pozostałymi smakami.

 

Co wpływa na percepcję smaku?

 

Każdy z nas odbiera ten sam produkt spożywczy, pod kątem smaku, na swój własny sposób. Pomijam oczywiście kwestie gustu, czy też smaku. Bo podobno smakoszy można podzielić na dwie grupy: tych co lubują się w słodkim i tych co kochają fast food’y. Tak to w dzisiejszych czasach wygląda – jesteśmy dość ograniczeni 🙂

Na fizjologiczne odbieranie smaku ma wpływ temperatura, tekstura i twardość samej potrawy. Po za tym, smak odbieramy również nosem i oczami. Jemy oczami. Dlatego dania pięknie podane będą nam bardziej smakowały od papek bez bliżej określonego kształtu. Powonienie również dostarcza w trakcie jedzenia swoją cześć danych o spożywanym posiłku do mózgu. I te informacje zostają zmieszane z tymi pochodzącymi z kubków smakowych. Aby to potwierdzić wystarczy zjeść ten sam produkt: najpierw normalnie, a potem z zatkanym nosem.

Niektóre produkty spożywcze i wszystkie używki, mogą bezpośrednio wpłynąć na odbiór smaku w jamie ustnej. Są to na pewno: papierosy, alkohol etylowy, toksyny oraz leki, a w szczególności antybiotyki. Wszystkie wyżej wymienione upośledzają nas zmysł smaku krok po kroku. Czasowe upośledzenie może nastąpić również na skutek problemów stomatologicznych, a także przy niedostatecznym poziomie higieny jamy ustnej. Wpływ na smak mają też infekcje górnych dróg oddechowych, również te, które uważamy za przebyte.

 

Największy wpływ na smak ma jednak jedzenie, które wybierasz!

 

Jeżeli zaśmiecasz swój układ pokarmowy, począwszy od jamy ustnej, byle jakim jedzeniem, to wpływasz negatywnie na kubki smakowe oraz swoje zdrowie w ogóle. Aby zapewnić organizmowi optymalne warunki, musisz zrozumieć jego potrzeby. I nauczyć się świadomie na nie reagować.

Jako mieszkańcy tej planety jesteśmy częścią natury. A natury nie da się oszukać śmieciowym, pseudo-fit, light czy niby-bio jedzeniem. W każdej sferze życia dokonujemy rozważnych wyborów. Jednak robiąc zakupy nie zastanawiamy się za co tak na prawdę płacimy. Pomyśl ile podróbek prawdziwego jedzenia kupujesz w ciągu każdego tygodnia. Stawiasz na gotowce, które zaoszczędzą czas w kuchni, bo wystarczy je wsadzić na trzy minuty do mikrofali. Tylko czy to co z niej wyciągasz to na prawdę coś co chcesz zjeść? Czasem wątpię w to, że ludzie wiedzą co jedzą. Inaczej chyba trzeba by uznać ich za niepoczytalnych podczas robienia zakupów. Bo chyba nikt w pełni władz umysłowych nie chce się truć na własne życzenie i jeszcze za to płacić?

 

Jak odzyskać smak?

 

Wybieraj po prostu produkty najprostsze spośród tego co masz aktualnie do wyboru. Tak zwane artykuły bez listy składników, czyli np. warzywa i owoce. Przede wszystkim najlepsze będą produkty sezonowe oraz te pochodzące z Twojej strefy klimatycznej. Skoro urodziłeś się w Polsce i tu uprawia się ziemniaki gdzie popadnie i robiło się to za czasów Twojego dziadka pra, to na prawdę nie musisz obawiać się ich dzisiaj jeść. Na pewno będą dla Ciebie naturalnie dobre i będą smakowały Twoim kubkom smakowym, bo one (Twoje kubki smakowe) powstały znacznie wcześniej niż frytki z Maka.

Spróbuj po prostu jeść przez dłuższy okres czasu zgodnie z naturalnymi potrzebami Twojego organizmu. Czyli wyrzuć z diety wszelkie gotowce i żywność wysoko przetworzoną. Przygotowuj posiłki samodzielnie, wybierając produkty wysokiej jakości. Nie przejadaj się! Pozbądź się niezdrowych, słodkich i słonych przekąsek pomiędzy głównymi posiłkami. W ten sposób Twój organizm przejdzie swego rodzaju update, czy też powróci do korzeni. Zostanie oczyszczony z szitu nowoczesnego jedzenia. Oczyszczą się także kubki smakowe, które na nowo zaczną odbierać smak potraw. I w naturalny sposób odrzucać to co jest niezdrowe dla Ciebie i Twojego organizmu.

 

Dzięki temu będziesz mógł delektować się prawdziwym smakiem prawdziwego jedzenia 🙂

Paula ♥


Ten wpis pochodzi prosto z serca. Powstał w oparciu o mój aktualny stan wiedzy i poziom świadomości, które nieustannie się poszerzają i wzrastają. Jeśli z czymś się nie zgadzasz albo chcesz dowiedzieć się więcej umieść komentarz pod nim lub wyślij maila.

Close Menu