Ajurweda, czyli coś więcej niż dieta, bo dla ciała i ducha.

Ajurweda, czyli coś więcej niż dieta, bo dla ciała i ducha.

Zastanawiałaś się kiedyś może nad tym, czy istnieje dieta cud? Przetestowałaś dietę 1000 kcal, białkową, nisko węglowodanową, kopenhaską lub inną znaną Ci z kolorowego czasopisma? Jeśli nie byłaś wtedy zadowolona z efektów, to nic dziwnego. Dieta to nie tylko sztywne restrykcje, które często źle się kojarzą. To po prostu właściwe odżywienie organizmu, które ma zapewnić mu dobre funkcjonowanie. Twoje ciało potrzebuje bowiem różnych składników odżywczych, by działać na najwyższych obrotach. Jeśli któregoś z tych składników zabraknie, obroty spadną natychmiast. A jak jest z duszą? Dbałość o nią jest przecież tak samo ważna jak dbałość o ciało. Czy odpowiednia dieta może wpływać również na duszę?

 

Ajurweda to bardzo stara hinduska sztuka życia

 

Od 1979 roku, również system medyczny uznany przez Światową Organizację Zdrowia. Oznacza dosłownie mądrość życiową, od słów ajus – życie oraz veda – wiedza.

 

Nie bez powodu cieszy się coraz większą popularnością, nie tylko na wschodzie.

Istotą filozofii ajurwedy jest poznanie i zrozumienie siebie oraz zachowanie pełnej równowagi duszy, ciała i umysłu. Odkryta wewnątrz siebie świadomość ma przejawiać się na każdym kroku w życiu codziennym. Ajurwedyjska medycyna opiera się zatem na naturalnych metodach leczenia takich jak ziołolecznictwo i detoksykacja organizmu. Droga do pełni zdrowia, według ajurwedy, oparta jest na praktykowaniu właściwie dobranych ćwiczeń fizycznych i oddechowych, a także jogi. Istotna jest także codzienna praca ze swoimi emocjami i umysłem. Ostatnim elementem jest zaś właściwie skomponowana dieta, która ma dopełniać całość.

 

Holistyczne spojrzenie na zdrowie człowieka oznacza nie tylko brak zauważalnych objawów choroby, ale absolutną dbałość o wszystkie aspekty życia. Jednym z filarów zdrowia jest właśnie odżywianie.

 

Dieta według ajurwedy jest niezwykle istotną częścią zdrowia i sposobem na zachowanie wewnętrznej równowagi dla każdego człowieka. Udowadnia, że istnieje silny związek pomiędzy tym co zjadamy, a stanem fizycznym i duchowym. Każdy człowiek jako indywidualna jednostka ma zupełnie inne potrzeby, dlatego dieta dla każdego będzie inna. Nie ma więc sensu, by powielać wypracowane przez kogoś schematy dietetyczne.

Wybór produktów spożywczych w ajurwedzie nie opiera się na obliczeniu zapotrzebowania na kalorie czy makro składniki. Jedzenie dobiera się intuicyjniewierzącże to co odpowiada człowiekowi pod kątem smaku, zapachu, konsystencji i koloru jest dla ciała i duszy dobre. Właściwe dla danej osoby produkty spożywcze będą łatwo przyswajane i poprawią jej samopoczucie. Jeśli po jakimś posiłku występują u Ciebie np. wzdęcia czy zaparcia, masz gorszy humor lub jesteś rozdrażniona, oznacza to, że zjadłaś coś niezgodnego ze swoim typem energetycznym.

 

Jakim typem energetycznym jesteś?

 

Według Ajurwedy cały Wszechświat, również człowiek, jest energią i składa się z trzech cząstek energetycznych: pithavatha i kapha. W momencie narodzin energia każdego z nas znajduje się w stanie idealnej równowagi. Jednak z biegiem czasu ta równowaga zostaje zaburzona przez niewłaściwy styl życia, stres, dążenie do zaspokojenia potrzeb ego oraz złe odżywianie.

U każdego człowieka układ trzech cząstek energetycznych jest zupełnie inny i niepowtarzalny. Przejawia się on w cechach fizycznych i emocjach człowieka, a także jego upodobaniach oraz charakterze. Zrównoważenie wszystkich trzech oznacza pełnię zdrowia. I tutaj właśnie ogromną rolę ogrywa dieta. Odpowiednio dobrane składniki spożywcze mają za zadanie równoważyć pithevathe i kaphe, poprzez wzmacnianie lub osłabianie konkretnych cech.

Ze względu na różne właściwości produktów spożywczych, podzielono je na kilka grup. Które będą najlepsze dla Ciebie? Istotą dobrania właściwych składników każdego dania jest określenie typu energetycznego, który wynika z przewagi jednej cząsteczki energetycznej nad innymi.

 

Czyli..?

 

  1. Przewaga energii vatha, jako elementu powietrza oraz przestrzeni, objawia się pobudzeniem i ruchliwością. Dania wzmacniające vathe są lekkie, zimne, suche i delikatne. Smak: słodki, słony i kwaśny. Nadmiar tej energii nasilić może uczucie lęku i pustki, nietolerancję i nieśmiałość.
  2. Przewaga pithy, złożonej z ognia i wody, charakterystyczna jest dla ludzi, którzy łatwo dają się wyprowadzić z równowagi. Produkty wzmacniające pithe są gorące, kwaśne, ostre, oleiste i płynne. Smak: słodki, gorzki, cierpki. Nadmiar pithy potęguje uczucie gniewu, zazdrości lub nawet nienawiści.
  3. Kapha w przewadze, jako element wody i ziemi, dotyczy z kolei ludzi racjonalnych. Produkty spożywcze tej energii są oleiste, miękkie, ciężkie i śliskie. Smak: ostry, gorzki, cierpki. Kapha nasila zachłanność, żądze i zawiść.

 

Kierując się zasadą podobne wzmacnia podobne, należy wybierać produkty, które w danym momencie będą równoważyć przodującą energię. Jeśli wiodącą energią jest vatha, wybierz dania wilgotne i rozgrzewające, które trochę Cię spowolnią i uspokoją, dzięki czemu będziesz mogła się zatrzymać i zrelaksować. Dodatkowo zwróć uwagę na warunki zewnętrzne, które też mają wpływ na Twoją równowagę. Mam tutaj na myśli przede wszystkim pory oraz zmiany pogody jakie za sobą pociągają. Tak więc, gdy w zimie jest zimno, unikaj dań, które dodatkowo będą wychładzać organizm, a deszczową pogodę równoważ daniami o konsystencji stałe.

 

Co ajurweda mówi o spożywaniu mięsa?

 

Według założeń ajurwedy, pożywienie nacechowane jest siłami natury, do których należy: sattwa (siła tworzenia), rajas (siła podtrzymująca) oraz tamas (siła niszcząca). Szczególnie polecane są więc produkty sattwiczne, które dają poczucie lekkości, a jednocześnie dodają energii. Sprzyjają zachowaniu równowagi. Są to wszystkie produkty świeże, nieprzetworzone, bez jakiejkolwiek obróbki termicznej lub dopiero co ugotowane. Jeżeli zostały zakonserwowane, zamrożone, odgrzane lub były długo przechowywane (nawet we właściwy sposób) w lodówce, to nabierają cech tamasu.

Mięso nie należy do grupy produktów polecanych. Nosi bowiem wiele cech rajas i tamas. Według ajurwedy wywołuje otępienie i zmęczenie oraz wzmacnia agresję. Dodatkowo uwalnia sporo złej energii, w postaci toksyn. Nie jest jednak zupełnie zabronione, a zdania na jego temat są mocno podzielone, również na tym blogu 🙂

Jeśli więc chcesz sprawdzić jak zadziała na Ciebie dieta według zasad ajurwedy, możesz śmiało to zrobić. Na pewno Ci to nie zaszkodzi, a być może przyczyni się do lepszego poznania siebie i swoich potrzeb. Zwracając uwagę na reakcję ciała i duszy, będziesz zmuszona bliżej się sobie przyjrzeć. Potraktuj to jako nową odmienną metodę dbałości o zdrowie. Absolutnie bez zbędnego fanatyzmu, który na pewno nie zapewnia równowagi. A nóż odkryjesz najlepszą dla siebie dietę, która zapewni Ci długowieczność i spokój wewnętrzny, a także pozwoli cieszyć się pełnią wił witalnych.

 

Smacznego!

Paula ♥


Ten wpis pochodzi prosto z serca. Powstał w oparciu o mój aktualny stan wiedzy i poziom świadomości, które nieustannie się poszerzają i wzrastają. Jeśli z czymś się nie zgadzasz albo chcesz dowiedzieć się więcej umieść komentarz pod nim lub wyślij maila.